Rudi Bloes Art

Zelf zentekenen?

Zentekenen

Zentekenen in actie tijdens een zentekenen sessie

 • Wat is zentekenen?

  Is een vorm van realistisch tekenen door middel van de focus op het onderwerp. Oorspronkelijk toegepast in het Zen Boeddhisme. Er wordt getracht een meditatieve toestand te bereiken waarbij de handen via je hart gaan tekenen wat je ogen zien. Natuurlijke onderwerpen genieten de voorkeur en als het kan tekenen we in de natuur.

  Waarom zentekenen?

  Door te tekenen je innerlijke vrede terugvinden

  Als aanvulling of onderdeel van meditatie

  Je creativiteit bevorderen

  Leren loslaten en aanvaarden

  Stress verminderen

  Leren ontspannen tekenen

  Meer plezier in het tekenen

  Motivatie bevorderen

  Wanneer zentekenen?

  Een klein schetsboekje is genoeg om op elk vrij moment en wanneer je dit wil, te gaan tekenen. Het tekenen in groep is daarbij zeer bevorderlijk voor de motivatie en het sociale contact. Zeker voor wie nog (beter) wil leren tekenen is dit een aanrader. 
  Workshops

  Korte geschiedenis

  Zentekenen heeft zijn oorsprong in het Boeddhisme en wordt al duizenden jaren toegepast door boeddhistische monniken. Een geest die tot rust gekomen is en open staat voor het ontvangen van de omgeving en zich helder in het nu bevindt...
  Een boek geschreven door Frederick Franck "Zen Seeing, Zen Drawing" vormde voor de Nederlandse Michelle Dujardin de inspiratie om op deze manier te gaan tekenen en op haar beurt een boek te gaan schrijven. Dit boek was een inspiratie voor mij om het Boeddhisme en de meditatie te gaan verkennen in China.

  Mijn eerste kennismaking was in 2008 toen ik via het tekenen onbewust tot rust kwam. Het volgen van lessen aan kunstacademie later in 2009 waren voor mij ook eerder om die ervaring op te zoeken. Maar het tekenen kon ook uitputtend zijn, vooral als het resultaat belangrijker werd.

  Meer plezier in het tekenen.

  Bij Zentekenen trachten we het resultaat los te laten en in het moment van creatie te blijven. Als het moment van creatie voorbij is proberen we het gevoel van ontspanning langer aan te houden. Hierdoor krijgen we meer plezier in het tekenen.

  Wat heb je nodig?

  Om te gaan Zentekenen heb je niet veel nodig. 
  Een goed potlood HB of 2B, of mechanisch potlood.
  Slijper en eventueel een gom.
  Een schetsboek of los papier op stevige ondergrond of op een plankje bevestigd met tape of een klem. Elk soort papier kan dienen.
  Als basis is dit meer dan voldoende. 
  Later kan je dit aanvullen met andere materialen.